Търсене

Пенливото вино - една изящна напитка за специални поводиВсяка трапеза се нуждае от изискана бутилка пенливо вино, за да бъде наистина празнична. Видовете пенливо вино и неговите производни обаче са толкова много, че понякога дори купуването на коледен подарък на тъщата или свекървата може да се окаже по-лесна задача.


Алкохолните познания, теоретични и практически, са привлекателно качество от древни времена насам. Нека се гмурнем в урока по пенливо вино, който включва малко история, малко химия, но завършва с квалификационна степен по винена култура и рафинирани обноски. А най-важното е, че след него ще впечатлите и най-снобарската компания.

Шумящи вина: пенливи и искрящи


Така наречените “шумящи” вина се делят на пенливи и искрящи, а ние няма как да не признаем, че тези цветни наименования напълно отразяват празничния характер на напитката. Пенливите вина, върху които ще се фокусираме, се категоризират като естествено пенливи и пенливо-газирани.


Естествено пенливите се получават в резултат на първична или вторична алкохолна ферментация и се характеризират с отделянето на въглероден диоксид – “шумящият” елемент при тези вина се дължи именно на мехурчетата, които правят и вкуса им приятно газиран. За да сме по-конкретни, шумящите вина могат да бъдат брют натюр, екстра брют, брют, екстра сухи, сухи, полусухи и сладки на вкус, като това зависи основно от количеството съдържание на захар.


Естествено пенливите вина са “широкоскроени” и за направата им може да се ферментира както прясно грозде, така и гроздова мъст, трапезно или вносно вино - за разлика от пенливите-газирани вина, които се получават само от трапезни вина.


Как да разпознаем доброто пенливо вино?


Качественото пенливо вино се познава по метода на ферментация. Ако ферментацията е естествена, то приятното алкохолно замайване ще бъде връхна точка на вечерта. В случай че въглеродният диоксид е добавен в последствие към виното (метод “карбонация”), най-добре подминете бутилката - по същия начин се произвеждат и евтините безалкохолни газирани напитки.


В каква чаша се пие пенливо вино?


Правилната консумацията на вино е като еталон за изискани маниери. Ако виното не е съпроводено от подходяща чаша, е все едно, че го пиете директно от бутилката - липсва класа и по-добре си купете бира.


Формата и обемът на чашата са от ключово значение за цялостното изживяване. Посрещнете гостите си с прозрачни стъклени или кристални чаши, задължително с дълго столче, което служи за естетичното повдигане на чашата - никога не хващайте балона, като отпивате.


Както знаем, шампанското е вид пенливо вино, а подходящите чаши тук варират - основните модели се наричат флейта, купе и лале.


Легендите разказват, че формата купе (coupe), която е по-ниска и дълбока, в сравнение с високите винени чаши, е вдъхновена от лявата гърда на Мария Антоанета. Колкото и да ни се иска това да е така, този разказ е популярен анекдот за празничната маса, но историята свидетелства, че дизайнът на чашата е измислен в Англия през 1663 г. и няма общо с физиката на френската кралица.


Последният ни съвет, що се отнася до естетически издържаното пиене на пенливо вино, е никога да не пълните повече от ⅓ от обема на чашата, когато сервирате. Само в случай че никой не гледа, можете да я напълните догоре - ние няма да съдим.

3 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички