Търсене

Каква е разликата между шампанското ипенливото вино?


Виното отеква в наръчника на алкохолните напитки като класически и вечно актуален

избор за всеки повод, всеки разговор и всяко душевно състояние.

Малцина обаче са се гмурвали във винените течения достатъчно дълбоко, за да

определят разликите между пенливото вино и шампанското.

Истинските познавачи знаят, че всяко шампанско може да се нарече пенливо вино, но

не всяко пенливо вино е шампанско. Ще пренесем тази философска дискусия,

отредена за бара, директно във винарната, за да обясним по какво точно се отличава

едната напитка от другата.

Какво е пенливо вино?


Шумящите вина се делят на два вида: пенливи и искрящи. Разликата между тях се крие

главно в алкохолния процент.

Пенливото вино, за разлика от обикновеното, съдържа молекули въглероден диоксид,

което прави вкусът му леко газиран. Съществуват редица методи и сортове грозде за

производството на пенливо вино, затова и то носи различни имена по целия свят.

Как се прави шампанско?


Историческото значение на шампанското е толкова знаменито, че мнозина наричат

всеки вид шумящо вино “шампанско”, но както при всяка ситуация, включваща

алкохол, нищо не е толкова просто.

Изтънчената празнична напитка носи името на родното си място. Шампан, регион в

северна Франция, е прочут с винопроизводството си като ферментиращите технологии

са стриктно регулирани от правителството - само определени сортове грозде

(шардоне, пино ноар и пино мьоние) и определени методи са позволени.

Традиционният метод на производство включва два отделни кръга на ферментация.

Първият се осъществява в бъчва, а вторият - в самата бутилка, където виното се пълни

с мехурчета, а после следва 15-месечен период на отлежаване. Процесът е доста


сложен, затова производителят има отговорността да се занимае с всяка бутилка

поотделно. По тази причина цената на качественото шампанско е и доста по-висока.

Методът “Шарман” (“Sharma”) от друга страна се използва при направата на просеко и

други пенливи вина, които получават газировката си при вторична ферментация,

случваща се в огромна бъчва с вино. При най-евтини пенливи вина въглеродният

диоксид се изпомпва директно в бъчвата, също както при обикновена газирана

напитка.

Още в зората на популяризирането на луксозната напитка, повечето американски

производители на пенливо вино рекламираха продукта си именно с названието

“шампанско”, въпреки множеството протести от страна на французите в продължение

на десетилетия. Тази тенденция достигна своя край, а в момента шампанско може да

се нарича само онова вино, което наистина произхожда от региона Шампан. В другите

части на Франция то се казва креман.

Каква е разликата във вкусовете?


Вкусът на някои пенливи вина е плодов, цитрусов или т. нар. брют (според захарното

си съдържание). Често на етикетите се забелязва класификацията “брют” или “екстра

брют”, като “брют” означава, че вкусът е сух, а в “екстра брют” се усеща нещо сладко.

Звучи противоречиво, но в действителност вкусът на “екстра брют” е мек и по-малко

сух от “брют”.

В случай че тези термини са твърде объркващи, най-добре да дадете шанс на всички

бутилки, като ги дегустирате поотделно. Вероятно ще е трудно да убедите приятелите

си, че нямате проблем с алкохола, а в действителност сте просто любител-дегустатор и

ценител, но рискът ще си струва.

7 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички